ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ MELAMPOUS

Τo MELAMPOUS προήλθε από τον Μελάμποδα ή Μελάμπους ο οποίος υπήρξε ο πρώτος γνωστός ιατροθεραπευτής, ιερέας αλλά και μάντης-μορφή εξέχουσα σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία. Χρησιμοποιούσε το μέλι ως φάρμακο καθώς είχε ανακαλύψει τα πλούσια οφέλη του για την υγεία και τις θεραπευτικές του ιδιότητες.

Ξεκινώντας από τα Σπήλαια των Λιμνών όπου και θεράπευσε τις κόρες του βασιλιά της Τίρυνθας Προίτου, με τις ιατρομαντικές του ικανότητες, λέγεται ότι πέρασε από τους Λουσούς Καλαβρύτων όπου ξεκινάει και η δική μας μελισσοκομική ιστορία αγάπης για το μέλι

Η αρχή της ελληνικής μελισσοκομίας χάνεται στο απώτερο παρελθόν της μυθικής εποχής.

Ο Αρίσταιος είναι το αρχαιότερο πρόσωπο που εμφανίζεται στο χώρο της μελισσοκομίας. Μόλις γεννήθηκε, ο Ερμής τον παρέδωσε στη Γαία και τις Ώρες για να τον αναθρέψουν.Κι ήταν αυτές που έσταζαν στα χείλη του νέκταρ και αμβροσία κάνοντας τον αθάνατο.

 

ΜΕΛΙ ΕΙΝΑΙ...

Μέλι είναι ένα προϊόν, ένα καθ’ όλα φυσικό προϊόν, που οι μέλισσες παράγουν, ξεκινώντας από την επεξεργασία του νέκταρος των λουλουδιών, ή εκκριμάτων άλλων μερών των φυτών, και μετατρέπουν σε ένα συμπύκνωμα ενέργειας και ζωής.
Ήδη από την αρχαιότητα και κυρίως οι πρόγονοί μας γνώριζαν παρά πολύ καλά τη μεγάλη θρεπτική αξία του και του απέδιδαν μάλιστα ιδιότητες θεϊκές, θρησκευτικής ευλάβειας.

Πασι Θεοις Μελι

ΑΜΦΟΡΕΥΣ 1 (Προσφέρεται σε όλους τους θεούς μέλι: ένας αμφορέας)

Το κείμενο αυτό, με το οποίο δηλώνεται θρησκευτική προσφορά, ενός ειδικού προϊόντος, προέρχεται από την πρώτη πινακίδα, την ΠΙΝΑΚΙΔΑ ΤΗΣ ΚΝΩΣΟΥ, γραμμένη στο συλλαβικό αλφάβητο της Γραμμικής Β΄ τον 14ο αιώνα π.Χ. Αποκρυπτογραφήθηκε η γραμμική Β και μετεφράσθηκε η πινακίδα από τον Βρετανό αρχιτέκτονα Μιχαήλ Βέντρ (Michael Ventris) το 1952.